Perkongsian pengalaman.. kenangan anak-anak.. resepi.. percutian..

Thursday, 13 October 2016

Selamat Hari Lahir Sepupu



Happy Birthday Dear,


Atie Shahdan 

Tambah lagi satu umur mu, pasti tambah juga kedewasaan mu, juga bertambah  waktu untuk kamu mengejar mimpi-mimpimu agar menjadi REALITY.
Keep it up "Preety"

Semalam lepas tengok drama fantasi melayu  Suri Hati Mr.Pilot ..... Oh! feeling giler ... suka sangat Lofa sebab cute. Fatah pun tetiba jerk aku nmpak kacak! Bhahahhahahahaaaaa..... biasalah menghayati watak. (ngeeee...) NORMAL
whatsapp masuk berdesup jerk from group, tetiba tgk jam dah dekat 11pm. Jadik, alang-alang tengah layan citra... Ku langsung tunggu jam 12am, untuk wish my cousin. Special cousin, BFF. Ever and Ever... 


Saya send vedio jerk... Happy Birthday song from Justin Bieber.
why Justin Bieber?
Sebab dia peminat Justin Bieber, dan sebab dia jugalah tetiba jerk daku jua terjebak minat Justin Bieber. Sebelum ni tengok Justin tu biasa saja. tapi tetiba ... Alamak!! tersuka sudaaaaaa.... walau Justin tak senonoh, "what ever" tetiba terkesima  jerk tanpa terkebil-kebil tengok dia senyum... alahai.... cute la..... 

video

okeh. i whish 4 u, semoga Atie cantik selalu.... look like teenage. Di beri kesihatan yang baik supaya ceria selalu untuk berbakti kepada kedua orang tua. Bertambah 1 umurmu bukan bererti tua, Ianya "matang". Okey. Pedulikan kata-kata orang, jadilah diri sendiri. Buat apa saja yang membanggakan diri sendiri dan orang tersayang.

i LovE you so much!!!
sharing is caring


Monday, 10 October 2016

Semangat Baru

Cerianya kali ni, try to blogging semula. Daripada masa terbuang macam tu jerk free-free kan? Bukan tak de kerja sangat, ade je. 

Fully House Wife, tak kan tak sibuk. Giler tak sibuk... takperlu nak terangkan apa diskripsi tugas Fully House Wife yang kerjanya tak akan pernah habis. TAK AKAN.

Tapi kengkadang tu, termenung, terkebil-kebil jerk mata ni. Macam-macam berlaku. yang dah lama tak share di blog.

Semoga blog ni hidup kembali.


Friday, 22 April 2016

Saya Nak Menang Gold Coin 0.5g Dari Blog Puanbee.com





Assalamulaikum...

Punya la lama tak update entri tiba-tiba update dengan tajuk  nak "Menang Gold Coin 0.5g Dari Blog Puanbee.com"  Menarik kann? hummmmmmm..... Hadiah pun lumayan. Di sebabkan saya teruja, jadi saya mencuba. Giveaway dari blog Puanbee kali ini tiada penaja, jadi tidaklah rumit syarat-syaratnya, Alhamdulillah saya layak menyertainya dan hadiah adalah dari Puanbee sendiri yang nampaknya sekarang berjaya menjadi usahawan Emas Online dan mengawal "Kutu-kutu Emas" beliau di laman facebook.. Tahniah!! Puanbee, semoga sukses dan murah rezeki. Aaminn... Klik SINI untuk ke contest di blog Puanbee




Baiklah, Jom mula

Nak cerita kisah saya dan emas ni ada banyak juga, bermacam-macam pengalaman dari emas sedia ada (pemberian mak ayah) hinggalah emas masa nikah dulu.. juga emas yang ada sekarang ni. Ha... tudia, macam mana tu??     KAYA sangatkah?     Jawapan : (Tidak)

Jadi saya kongsikan yang pertama dan hujung-hujungnya je lah... yer... EMAS pertama saya adalah seutas rantai gila-gila dan loket berbentuk bunga dengan huruf Z. Seingat saya sejak saya umur 5-6tahun mungkin saya dah pakai rantai tu. jadi saya tak pernah tahu berapa berat dan nilai harga emas tu. Rantai tu juga pernah hilang dan putus tapi rezeki saya jumpa balik. Tetapi, selepas kena marah dengan mak la... Kakak saya yang mula perasan tak de rantai di leher saya. Arwah mak saya terus tukarkan baru, dan loket baru yang di tempah. (Alhamdulillah sampai sekarang masih ada loket sahaja.) Dan, saya pakai sampai umur saya 18thn gitu. Kemudian ada satu insiden salah faham antara roomette saya sewaktu saya bekerja di Penang pada tahun 2002, rantai tu hampir putus dan rosak teruk jadi memanjang.. Ha... ni sebab gaduh-gaduh mungkin kawan saya tu nak tarik rambut saya "mungkin" tapi tertarik rantai tu        (ganas**)       Jadi esoknya saya pegi kedai emas saya tukarkan  rantai tu dengan bentuk  yang sama bersama tambahan sejumlah wang lebih kurang RM50 tapi beratnya saya dah tak ingat berapa..  

Sejak tu saya pakai sampailah saya berkahwin dan punya anak sulung, tetapi sebelum tu rantai tu pernah la juga beberapa kali masuk kedai pajak gadai Cina. Ini kisah reality.. bukan rekaan fantasi. Semua berlaku atas sebab masalah kewangan  kecil. Tiada jalan lain yang pantas dan mudah saat kesempitan duit, Jadi, inilah untungnya kalau ada simpanan emas. Walau kecil sangat berharga, kerana  emas sangat berharga  di pasaran dunia. Tak perlu risau walau kita bukan di Malaysia sekali pun, kita perlukan duit, jual saja emas. satu eset yang sangat berharga di dunia, dan bila dah masuk pajak gadai tu, kita akan berusaha mengumpul semula duit untuk tebus kembali. Rugilah kalau di biar saja. Yang untung tokey pajak gadai la.


Belum habis kisah rantai saya yang satu tu,.... lepas beberapa kali masuk pajak gadai, akhirnya saya tebus dan berikan pada anak kedua Nur Syasya (anak sulung lelaki) tapi saya belikan loket rantai yang baru lebih kecil dan ringan sebab loket yang lama terlalu berat dan tak sesuai untuk dia yang masih kanak-kanak. Loket lama saya simpan. Tak berakhir di situ, rantai tu putus juga, tapi masih rezeki saya lagi Alhamdulillah.... putus di dalam kereta, saya jumpa di seat belakang.

Jadi saya tukar lagi yang baru masih bentuk yang sama "gila-gila" sebab mengikut bajet yang ada pada masa tu, xperlu tambahan duit yang banyak. Jadi rantai tu saya pakai sendiri bersama loket lama dan mix je loket baru. Tapi putus lagi, saya simpan je.. agak lama simpan hujung tahun lepas saya tukarkan dengan gelang emas. Puas hati. saya mix 2 lagi barang emas rosak milik saya dapatla saya 2 utas gelang emas. Dan masih pakai sampai sekarang di kiri dan kanan tangan.


Saya juga ada  belikan rantai untuk anak ketiga saya Amanda, tapi kali ini jenis lain pula... bukan lagi "gila-gila" sebab berdasar pengalaman ... asyik putus je kann... Tapi, ujian Allah tetap ada pada hambanya, rantai anak saya di ragut pada usia dia 2thn 10bln. Pada 4 Mac baru-baru ni. (kalau nak share sini nanti terlebih panjang entri ni) Kisah dan pengalaman tu betul-betul buat saya fobia dan sedih.

Tinggal kenangan je rantai tu di leher Amanda tu... (Bukan Rezeki Kami)

Saya juga ada membeli emas use dari Puanbee sendiri, dimana harganya lebih murah berbanding emas baru, tetapi saya gadaikan atas urusan kewangan. Tak cukup duit waktu tu, tapi masih nak miliki emas tu, sebab taknak lepaskan peluang memiliki "masdora" jadi saya gadaikan selepas beli. Kali ini saya pergi ke Ar-rahnu, simpanan lebih terjamin dan selamat juga cara gadaian atau simpanan mengikut Islam.

Kalau nak share cerita tentang Gold Coin, saya belum pernah ada koleksi Gold Coin atau Bar. Cuma cadang-cadang nak beli tu ada juga la, tapi memandangkan banyak komitment lain, jadi di dulukan yang penting. Cita-cita tetap tu ada.

Kalaulah saya pemenang Gold Coin dari Blog Puanbee ni, inilah yang pertamalah. Semoga menjadi inspirasi untuk mengumpul gold coin pula lepas ni untuk masa depan anak-anak. Berbalik kes ragut anak saya kemarin saya jadi terfikir, tersangatlah rugi bila hilang macam tu je... Tapi, setiap yang berlaku itu ada hikmahnya. Mungkin Allah nak beri rezeki yang lain yang lebih dari itu.. Siapa boleh sangka kan.. In Syaa Allah...