Perkongsian pengalaman.. kenangan anak-anak.. resepi.. percutian..

Saturday, 15 December 2012

Cari Kotiaw Goreng Malam-Malam


Perut memang terasa lapar, hajat hati dari petang lagi nak ke pasar malam kat jalan masuk taman perumahan ni, tapi hujan pulak jam 7malam 14/12/12. (`heheh sebab sekarang dah 12:37 am 15/12/12) Lagi pun seharian tadi ayik je melayan game di facebook "Farm Ville 2".  Tiba-tiba pula Puan Bee bagi tahu dia makan kotiaw goreng malam-malam ni. Terus terbayang-bayang kotiaw kerang, kotiaw udang..Huuuwaaa.. 
Dah la memang suka makan kotiaw goreng. Tak leh jadi .. perut pun lapar, anak pula tanya bila nak keluar pegi pasar malam, katanya kalau lambat pasar malam tutup. Padahal waktu tu dah jam 10malam memang dah tutup la pasar malam tu.

Makan kotiaw goreng kat C-ma Cafe sambil latyan Maharaja Lawak Mega 2012

Agak mencabar jugalah mencari kotiaw goreng malam-malam, kalau cari dengan en.suami tak la terasa mencabar, sebab dia yang memandu kan... duduk diam-diam aje kat seat sebelah. Ini kena memandu sendiri,nak sangat kan. Pusing punya pusing, medan selera yang ada kotiaw sedap (bagi saya) habis pula bila tanya taukenya. Pegi pula dekat warung pacak Char Kotiaw, ramai pula orang kat sana, pusing lagi.. Pegi restoran siam pula tengok macam tak menarik, tv pon tak on, kalau nak makan tomyum okey la pegi situ. Lepas tu teringat roti canai sedap pula kat C-ma Cafe sebelah Pasaraya Econsave Kamunting, terus pusing lagi stering tu ke sana pula. Sampai aje, dengar suara Dato`AC Mizal pengacara program tv Maharaja Lawak Mega 2012 dah mula. Bulat mata baru teringat, rancangan lawak kegemaran. So, laju aje la melangkah kaki ke sana cari meja kosong yang megadap tv.


Adik layan kotiaw panas-panas sebelum tu tiup dulu.. Fuuhh.... Fuuhh... 1 pinggan ni kongsi dengan ibu, sebab dah memang tahu adik tak akan makan habis sepinggan. Saya pun tak akan habis, lidah aje rasa nak makan, tapi bila masuk perut, sikit aje pun dah rasa sendat cukup kenyang.

Abang makan dengan penuh selera, dia pun sama lah macam saya suka makan kotiaw. Tak pandang lain dah kalau dia jumpa kotiaw. 1 pinggan tu dia sorang aje. Tapi kalau yang pedas atau kurang rasa sedapnya tu memang tak habis la dia makan. Selera boleh tahan, jujur, kalau tak sedap memang dia bagi tahu tak sedap. Yang sedap tak payah tunggu la dia cakap, senyap aje dia makan.

Abis licin.. yang tolong melicinkan abang. Sebab dia dengar cakap saya, hehehe saya selalu pesan kalau makan tu, makan sampai habis, jagan membazir nanti menagis rezeki Allah tu..  biar sampai licin, lagi pun menghargai. Tapi yang sedap aje lah ...

5 comments:

Nazayiena said...

Salam kenal dr kak Nurul dan dah follow blk,klu x keberatan follow personal blog kak Nurul ok.
Sedapnya mkn kotiaw tgh panas dan dlm perut lapar.

Donny Ien said...

hai. licin piring tu..

Bellezza Bunga Matahari said...

ha ah. mmg licin.. malam ni pon kena kotiaw lagi.. adeh ngndung kali ni suka makn kotiaw goreng laks..
salam kenal juga wat kak nurul... :)

PCL said...

wah teringin plk sy tgk koteow grg memalam nih...emmm sedapnyer!

Bellezza Bunga Matahari said...

bila malam mula la terasa nk makan bagai kan.. huhuhu kotiaw mmg the best fav saya..