Perkongsian pengalaman.. kenangan anak-anak.. resepi.. percutian..

Sunday, 24 March 2013

Cara Meneran Semasa Bersalin

Nak kongsi sesuatu yang saya pun tak tahu, dan tak berpeluang merasainya dan mungkin ibu-ibu di luar dah tahu dan pernah merasainya,, atau sebaliknya mungkin belum pernah mengalaminya seperti saya.

Sungguh indah saat-saat kehamilan.. tapi bila hari kelahiran semakin dekat mesti hati berdebar, mulalah macam-macam perkara yang bermain di fikiran sorang ibu. Tak kiralah ibu yang pertama kali mengandung atau sudah dua kali atau mungkin ketiga kalinya.. dan seterusnya..

Tips untuk meneran semasa proses kelahiran bayi:

  • buat orang-orang islam, sentiasalah berselawat kepada nabi dan bacalah  bismillah
  • angkat kepala dan biar dagu mencecah dada
  • mata harus memandang ke perut
  • tangan pula pengang bahagian kaki yang hampir dengan buku lali
  • semasa meneran kalau boleh jangan mengeluarkan suara yang kuat atau pun menangis, kerana ini akan membuatkan ibu yang meneran akan kekurangan tenaga
  • semasa meneran juga jangan mengangkat punggung, kerana ini akan meyebabkan luka atau terkoyak besar pada bahagian vagina
  • tarik nafas sedalam yang boleh dan kemudian cuba meneran seperti mahu membuang air besar, (sembelit) teran sekuat yang terdaya dan cuba bertahan selama yang mampu. cuba curi-curi nafas dalam seminit dua, kemudian sambung lagi meneran. cuba 3 kali bila kontraksi berlaku, sebab pada waktu itu bayi pun bergerak sama jadi jangan buang masa, bila ada lagi kontraksi cuba teran lagi. kemudian rehat seketika untuk ambil nafas semula.
  • buat orang-orang islam, dalam keadaan rehat baca bismillah dan selawat 3 kali
  • cuba meneran lagi,dan ikut semula cara-cara meneran dari awal hinggalah bayi selamat dilahirkan, dan jangan bimbang kerana di wad bersalin nanti ramai pakar-pakar akan membantu memberi semangat.
Kata orang berpengalaman melahirkan bayi normal, bila keluar saja bayi dari rahimnya, segala rasa sakit yang titanggung tadi pun keluar sama, hilang semua sakit-sakit dan terpancar pula rasa lega dan gembira apabila mehihat bayi yang baru lahir.

Sedikit pesanan :- "hargailah wanita yang bergelar ibu, tak kira dia melahirkan secara ceaserean ataupun normal, kedua-dua cara kelahiran itu mempunyai rasa sakit yang sama, pergorbanan juga yang sama, demi mempertaruhkan nyawanya atas satu kelahiran 1 lagi nyawa."

No comments: