Perkongsian pengalaman.. kenangan anak-anak.. resepi.. percutian..

Monday, 11 March 2013

Siapkan Barang Keperluan Bayi dan Ibu Untuk di Bawa ke Hospital

Minggu lepas dah siap basuh wangi-wangi semua pakaian baby, yang lama pun masih boleh guna juga di basuh semula.. maklumlah anak yg ke-2 pun dah dekat 5tahun. Jadi dah lama sangat baju-baju tu semua di simpan, tapi tak banyak yang tinggal sebab ada yang dah di beri pada orang yang lebih memerlukan. Jadi lebih bayak yang baru. Saya beli sikit-sikit, lebih banyak beli on line dari kenalan di facebook.

Siap awal-awal sementara ada masa terluang ni, walau mood hari ni masih dalam selsema.. jadi hidung ni asyik "sok sek.. sok sek.." pegi bilik air untuk buang dan bersihkan. Tak selesa nak bernafas.


Senang bila semuanya dah ready. Cukup kelengkapan bila di hospital tak perlulah nanti si suami berulang alik  kerumah untuk mencari barang-barang yang perlu. Jadi dalam berkemas-kemas tadi sempat juga la saya senaraikan barang-barang penting untuk bayi dan ibu.

Keperluan bayi :

  1. Tuala bayi.
  2. Lampin pakai buang 10pcs
  3. Baju baby newborn ( romper lengan pendek 3 helai, baju lengan pendek berbutang 2 helai, romper lengan panjang 2 helai)
  4. Kain Lampin 1 helai ( untuk bedung)
  5. Selimut bayi 1 helai
  6. Bantal bayi 1 biji.
  7. Baby wipes travel pack 1.
  8. Wangian bayi, ( bedak, mandian, losyen, minyak telon )
  9. Baby mittens & botties 2 pasang.
  10. Barut bayi 2 pcs
  11. Sapu tangan 1
Rasanya cukuplah agaknya.. saya mungkin di hospital 3 ke 4hari sebabnya kebiasaan bersalin ceaser ni memang jaraknya bergitulah. Untung bersalin normal cuma 1 ke 2 hari aje di hospital.

Keperluan Ibu :
  1. Paling penting "Buku Pink" (buku cacatan mengandung) 
  2. Deodoran
  3. Minyak angin (saya guna minyak yu yee cap limau)
  4. Sikat
  5. Kelengkapan mandi (mandian, berus gigi & ubat gigi, pencuci muka)
  6. Tuala
  7. Stokin panjang (saya guna jenama scholl, memang selesa paras separuh paha)
  8. Kain batik
  9. maternity pads. (dalam 10pcs, biar lebih sebabnya 3-4 hari di wad )
  10. sepasang pakaian ( untuk di pakai bila keluar wad nanti)
  11. Biskut kering (untuk kudap-kudap)
  12. Susu Anmum Lacta (menggalakkan susu badan untuk penyusuan bayi nanti)
  13. Flask isi air panas
  14. 1 botol air masak
  15. Cawan dan sudu.
Wah... nampaknya senarai barang Ibu lebih banyak dari bayi.. "haruslah" bila semua dah siap rasa lega dan terseyum sendiri.. Tak sabar menghitung hari. Insyaallah dengan izin dari Nya bulan depan lahirlah seorang hamba Allah yang di pertanggungjawabkan pada kami suami isteri untuk membentuk dan membimbingnya mengenali Allah swt.

"saya pilih biru pink"


11 comments:

Puan Bee said...

tak sabar menunggu hari tersebut kan , aku pun demam juga ema ..sob sob haucummm~

Bellezza Bunga Matahari said...

memang xsabar bee.. nak pulak bb dlm perut ni ttp aktif bergerak tapi macam susah sikit mungkin dah sendat agaknya heheh kadang2 pergerakkan dia berAdoi juga.. hehehe...

take care cer sama2 lak selsema.. musim pns ni mcm2.. penykait ni kdg2 di bawa angin dan udara..

@giggles kids shop said...

moga2 slamat smuanyer... byk2 berdoa k... dah b'salin pm akk yer..x saba nak tau gegel ker boboi...hehehehe

@giggles kids shop said...

smoga smuanyer slamat.. byk2 berdoa yer... x saba nak tau gegel ker boboi nnt pm yer bila dah b'salin...heheheh

Adlin ✿ Queen Of 3 Princess ✿ said...

Dup dap kan ...sukanya bau bby ..semoga semua berjalan lancar amin

Bellezza Bunga Matahari said...

ok kak ju, 6t ema pm or sms kakju ye.. n kak lin, mmg berdebar2 sgt.. mula la memikir mcm2 tapi harapan agar semuanya selamat, n bb pun sihat.

ALoNa CintamaniszLite said...

dh lama tak rasa pengalaman mcm ni...
nk rasa lagi pun ntah ler..umur pun dh tua dh ni..huhu.

fairus mohamad noor said...

bagus..da siap sumenye..standby je ye..moga selamat bersalin nanti ye..

Bellezza Bunga Matahari said...

keterujaan terlebih ni sebenarnya kak fai.. hehehehe..

kak alona, ank2 dah besar so 6t tggu nimang cucu lah pulak yer tak? tu pun lambat lagi nak tggu tu.. kan..

Norhazlina Mohd. Zaki said...

TQ sharing..abru terfikir nak sharing info persdiaan utk ibu ke hospital..hehehe..jalan2 jmpa link nya...Dah besar ek baby...3 bulan eyhh...

Bellezza Bunga Matahari said...

ha ah.. hampir 3 bulan dah baby nya.. :) TQ melawat blog yg seberapa ada info ni ngeh ngeh ngeh..